Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti alla bolognese

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron spaghetti 3/4 kg
oliwa 5 łyżek
mielona wołowina 1/2 kg
cebula 1
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ząbki czosnku 5
pomidory krojone z puszki 1 puszka
parmezan starty
Liść laurowy suszony Prymat
sól do smaku
pieprz

Porada

Sos bolognese najlepiej gotować na maleńkim ogniu przez kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. Zamiast makaronu spagetti użyłam grubego makaronu ze szpinakiem który doskonale dopasował się do sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti alla bolognese

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem.
Spaghetti gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 09.02.2017 21:57
zielony makaron super musze wypróbowac przepis
MałaMi89 01.02.2017 23:52
Przyciągnął mnie tu ten zielony makaron :) świetnie to wygląda! :) a danie bardzo lubię
Aleksandra/Olcia 01.02.2017 17:12
uwielbiam!
ziutka123 01.02.2017 16:44
Smakowicie wygląda ^^

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak