Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 21 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 2 łyzki
słonecznik łuskany 100 g
woda letnia 250 g
sól gruboziarnista do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy ze słonecznikiem

Drożdże rozprowadzamy z cukrem, dwoma łyżkami maki i 50 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. Resztę mąki mieszamy z pozostała częścią wody, olejem oraz solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy dokładnie dłońmi jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na cztery części i formujemy podłużne bułki długości około 15-20 cm. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia po tym czasie nacinamy ostrym, mokrym nożem, smarujemy obficie woda i posypujemy gruboziarnista sola i słonecznikiem lekko dociskając. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.02.2017 11:42
nie ma to jak domowe pieczywo
kloruś 02.02.2017 22:55
bardzo dziękuję :)
ben-ka 01.02.2017 11:35
domowe najlepsze !
Edita 01.02.2017 09:38
ale smaczne
Iwusia 31.01.2017 23:34
wspaniałe
Barbara13 31.01.2017 22:34
i znów pyszne domowe pieczywo !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak