Przepis i sposób przygotowania na: Wafle z galaretką
2. Dodać śmietanę i teraz pilnować, aby nie wrzało. Ciągle mieszać, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).
3. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki (nie gotować), intensywnie mieszać do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.
4. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
5. Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu są z galaretką cytrynową.