Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe bułeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka razowa 150 g
woda letnia 250 g
drożdże świeże 21 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 50 g
orzechy włoskie 50 g
orzechy laskowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe bułeczki

Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć z wierzchu mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto aż będzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 13.02.2017 19:49
jak dla mnie pycha
Ola1984 30.01.2017 08:32
Fajny pomysł z dodaniem orzechów :)
justynkag 29.01.2017 22:08
Super bułeczki
Iwusia 29.01.2017 22:02
uwielbiam domowe pieczywo, a to wygląda wspaniale
Renata9 29.01.2017 21:45
Bardzo smaczne bułeczki
bogusia 82 29.01.2017 21:23
muszą być pyszne
Wiesława1 29.01.2017 20:17
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak