Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • papryka czerwona

    1 duża
  • cebula biała

    2-3 duże
  • kiełbasa śląska

    400 g
  • jajka

    4-5 szt.
  • ser żółty

    150-200 g
  • pieprz czarny mielony

  • sól czosnkowa

  • przyprawa w płynie

  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju lub smalcu.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Dodać cebulę pokrojoną w piórka i razem chwilę podsmażyć.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Po kilku minutach dodać paprykę pokrojoną w paski.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (1-2 mm). Posolić i wymieszać.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Do ziemniaków dodać przesmażone warzywa z kiełbasą oraz podduszone pieczarki. Doprawić do smaku pieprzem, przyprawą w płynie oraz ew. ulubionymi ziołami.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać powierzchnię.
Nakryć i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie wlać roztrzepane jajka i zapiekać jeszcze 10-15 minut pod przykryciem.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Gotową zapiekankę posypać utartym lub drobno pokrojonym żółtym serem, nakryć i wstawić do piekarnika na kilka minut.
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
Zapiekanka jest gotowa, kiedy ser się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bertpvd

27.01.2017 17:30
przepyszna zapiekanka !

Aleksandra/Olcia

27.01.2017 16:42
ale bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat