Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny domowy chlebek z chia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 600 g
mąka orkiszowa typ 2000 200 g
mąka żytnia pełnoziarnista 200 g
słonecznik łuskany 80 g
ostropest mielony 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
nasiona chia 2 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
piwo 1 litr

Porada

Bardzo smaczny chlebek z ziarnami. Polecam go na śniadanie zarówno z nabiałem, jak i z wędlinami. Chlebek ten był w całości przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju, ale wiem, że bardzo smakował.

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny domowy chlebek z chia

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową oraz żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.
Krok 1 - Piwny domowy chlebek z chia foto
2
Dosypać słonecznik, ostropest, siemię lniane oraz ziarna chia i ponownie wymieszać.
Krok 2 - Piwny domowy chlebek z chia foto
3
Wsypać sól kuchenną i znowu dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piwny domowy chlebek z chia foto
4
Wsypać cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Piwny domowy chlebek z chia foto
5
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
Krok 5 - Piwny domowy chlebek z chia foto
6
Na końcu wlać piwo.
Krok 6 - Piwny domowy chlebek z chia foto
7
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Piwny domowy chlebek z chia foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 8 - Piwny domowy chlebek z chia foto
9
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec chlebki przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 9 - Piwny domowy chlebek z chia foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Piwny domowy chlebek z chia foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Piwny domowy chlebek z chia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 01.04.2017 17:24
jeszcze nie jadłam
adelajda 21.01.2017 18:56
Domowe pieczywo najlepsze .
2milutka 21.01.2017 16:21
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak