Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkolorowa zebra

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

jajko 5 szt
mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 1,5 szkl
woda gazowana 200 ml
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
olej 1 szkl
cukier waniliowy 16 g

Składniki dodatkowe

wiórki kokosowe 3 łyżki
kakao 1,5 łyżki
kisiel żurawinowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowa zebra

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Ubić na gładka masę, dodać żółtka, mąkę wymieszana z proszkiem. Na końcu wodę i olej.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać wiórki, do drugiej kakao, a do trzeciej kisiel i ewentualnie kilka kropli czerwonego barwnika.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać po 2 łyżki ciasta na przemian, aż do wyczerpania składników. Piec w 180*C 60-65 minut do suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 16.01.2017 21:40
śliczna wyszła
IKrakowianka 16.01.2017 20:58
bardzo lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak