Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa porowa z klopsikami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

masło 50 g
por (biała część) 3 szt
ząbki czosnku 2 szt
pieczarki brązowe 200 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
wino białe wytrawne 50 ml
kasza pęczak 150 g
bulion drobiowy 2 l
natka pietruszki

Klopsiki

mięso mielone indycze 500 g
parmezan starty 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
koncentrat pomidorowy łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa porowa z klopsikami

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut.
Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ).
Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy.

W tym czasie przygotowujemy pulpety:

Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C.

Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 13.01.2017 23:25
Chętnie bym zjadła, pyszna:)
norweska20 13.01.2017 17:10
Bardzo apetyczna
katarzynka455 13.01.2017 15:11
zupka przepyszna:))
Wiktoria29 13.01.2017 13:50
ciekawy przepis
KORAL 13.01.2017 12:17
Taką lubię :)
Grazyna0211 13.01.2017 11:44
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak