Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
masło 70 g( Miękkie)
rozmaryn świeży 4 gałązki
Rozmaryn suszony Prymat 3 łyżeczki
ząbek czosnku 3 szt
sól i pieprz do smaku
cytryna 1 szt

Porada

U mnie podany z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy

Rozmaryn posiekać i wymieszać z miękkim masłem.
Kurczaka umyć, wysuszyć
Skórę kurczaka delikatnie oddzielić od mięsa ( nie odrywać). Pod skórą natrzeć kurczaka maslem z rozmarynem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, pol cytryny pokroić w plastry, a drugie pół pokroić w kosteczkę. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, miąższem z cytryny, czosnkiem i suszonym rozmarynem.Plastry cytryny włożyć do środka kurczaka. Odłożyć do lodówki na min. godz.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Kurczaka włożyc do zamykanego naczynia żaroodpornego- piec 1 godz.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 1/2 godz. - do zrumienienia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.01.2017 19:49
ależ on musi pięknie pachnieć i pysznie smakować
Babeczka35 10.01.2017 06:58
Smacznie upieczony.
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:26
Smacznie :)
sezamek 09.01.2017 21:50
uwielbiam rozmaryn :)
dodi 09.01.2017 19:42
apetyczny kurczaczek
MagdalenaIC 09.01.2017 15:44
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak