Przepis i sposób przygotowania na: Chmurka czekoladowa
Rozbić jajka, rozdzielić żółtka od białka .
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni około 35 -40 minut, do suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
KREM BUDYNIOWY
Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozmieszać proszek budyniowy z mąką. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego mleka, wlać mieszankę ze szklanki. Ugotować budyń, cały czas mieszając.
Przykryć budyń odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyń. Cały czas miksując do otrzymania puszystego kremu.
MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wstawić do 20 sekund do mikrofali. Można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić na 5 minut. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalach., przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę i przechłodzoną czekoladę, zmiksować na małych obrotach miksera.
Ułożyć pierwszy blat biszkopta na talerzu, wyłożyć krem budyniowy. Nałożyć następny placek biszkoptu, posmarować dżemem. Rozprowadzić mus czekoladowy, wygładzić powierzchnię. Odstawić do lodówki na dwie godziny.
Dekorować stopioną czekoladą i pokrojoną brzoskwinią. SMACZNEGO!!!!