Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chmurka czekoladowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 jajka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

mleko 700 mililitrów
mąka pszenna 2 łyżki
masło 30 dkg
cukier 3/4 szklanki

MUS CZEKOLADOWY

śmietana 30% 600 mililitrów
czekolada gorzka 10 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

PONADTO

brzoskwinia 1 sztuka
dżem brzoskwiniowy 15 dkg
czekolada gorzka 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Chmurka czekoladowa

BISZKOPT
Rozbić jajka, rozdzielić żółtka od białka .
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 170 stopni około 35 -40 minut, do suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt, przekroić na dwie części.
KREM BUDYNIOWY
Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozmieszać proszek budyniowy z mąką. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego mleka, wlać mieszankę ze szklanki. Ugotować budyń, cały czas mieszając.
Przykryć budyń odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyń. Cały czas miksując do otrzymania puszystego kremu.
MUS CZEKOLADOWY
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wstawić do 20 sekund do mikrofali. Można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić na 5 minut. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalach., przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę i przechłodzoną czekoladę, zmiksować na małych obrotach miksera.
Ułożyć pierwszy blat biszkopta na talerzu, wyłożyć krem budyniowy. Nałożyć następny placek biszkoptu, posmarować dżemem. Rozprowadzić mus czekoladowy, wygładzić powierzchnię. Odstawić do lodówki na dwie godziny.
Dekorować stopioną czekoladą i pokrojoną brzoskwinią. SMACZNEGO!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.01.2017 13:10
Zapraszam :) ))
Mniam 05.01.2017 11:26
Na takie ciasta długo nie trzeba mnie namawiać :)))
Krystyna32 05.01.2017 10:44
pyszności :)
Franciszek 05.01.2017 00:39
dobre do kawy
gusia1000 05.01.2017 00:24
Smaczne ciasto.
norweska20 04.01.2017 22:48
smakowite ciacho
Renata9 04.01.2017 21:51
Bardzo smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak