Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt
mąka tortowa 1 i 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka z czubkiem
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 1/2 litra
budyń waniliowy 1 op
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 4-5 łyżek
masło 1 kostka(250g)
Dodatki:
czekolada mleczna 1 tabliczka
powidła
wiórki kokosowe
rodzynki
poncz

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ubijając dodawać cukier, żółtka i wodę(ok 3-4 łyżki).
Wmieszać mąkę.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić, nasączyć ponczem i posmarować powidłami.

Czekoladę drobno pokroić, rodzynki również i troszkę namoczyć.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki i cukru.
Wystudzić i zmiksować z margaryną albo masłem.
Dodać czekoladę i rodzynki. Wymieszać.

Wyłożyć masę na ciasto i wyrównać. Obsypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 05.01.2017 11:31
tak ..jest smaczne dziękuję:)
gusia1000 05.01.2017 00:16
Warto je przygotować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak