Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowo-migdałowe. Bez cukru.
Do masła dodać miód i dokładnie wymieszać - przełożyć do miseczki.
Do masła z miodem dodajemy jajko i miksujemy do powstania jednorodnej masy.
Dolewamy mleko i nadal miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt zwarta (i będziecie mieli problem z jej miksowaniem), dodajecie odrobinę mleka.
Banany obieramy i kroimy w grube plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem i imbirem.
Pokrojone banany i migdały dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 50 minut.