Pierniki mojej babci.

Pierniki mojej babci.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • miodu wielokwiatowego

    400 g
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • margaryna

    50 g
  • mleko

    1 szklanka
  • amoniak

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 płaska łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawa:goździki,cynamon,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,pieprz,kardamon,kawa,kakao.
Cukier,miód i margarynę roztopić i lekko ostudzić.Mąkę przesiać przez sito dodać amoniak,sode,przyprawe do pierników i wymieszać.Do mleka dodac jajka i wymieszać.Do mąki dodać mleko z jajkami,roztopiony miód z cukrem i margaryną i dobrze wyrobić.Ciasto wyłożyc do nie obitej miski,przykryć czystą ściereczką,obwiązać sznurkiem i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 3 tygodnie żeby leżakowało.Po tym okresie wyrobić ciasto,brać po kawałku,rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki.Piec w temp.170 stopni przez około 15 min.(sprawdzać jak są upieczone-zależy od piekarnika)
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

24.11.2012 13:01
Moje już tydzień leżakuje.

Renataj

23.11.2012 10:44
Skoro ciasto ma leżakować 3 tygodnie to niedługo trzeba będzie się zabrać do roboty.

eli_555

02.12.2010 21:22
To zależy jak grubo rozwałkujesz ciasto.U mnie wychodzi dość dużo,bo lubimy cieńsze pierniczki.

Agata49

02.12.2010 19:25
czy dużo wychodzi tych pierników?

christopher1

27.08.2010 12:06
Pierniczki są super! uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat