Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z serową wkładką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
margaryna 25 dag
cukier puder 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka tortowa 2 szkl
kakao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 5 szt
masło 15 dag
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
kasza manna 2 łyżki
aromat cytrynowy 0,5 łyżeczki pomarańczowy

Masa budyniowa

mleko 1,5 szkl
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka krupczatka 1 łyżka
masło 20 dag
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny do smaku

Pozostałe

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z serową wkładką

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
2
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 2 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
3
Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
4
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36/22 cm. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Krok 4 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
5
Masa serowa
Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.
Krok 5 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
6
Masa budyniowa
Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodają stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Zimne ciasto przekroić na 2 placki.
Kolejność przekładania:
1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy.
Krok 6 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto
7
Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Ciasto korzenne z serową wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 30.12.2016 20:27
fajny pomysł
Wafelek2601 30.12.2016 20:20
Pysznie wygląda
iziona 30.12.2016 19:33
Bardzo fajne ciasto :)
Jadwiga/Jaga85 30.12.2016 19:30
pyszne ciasto
pestka 30.12.2016 19:09
wygląda bardzo smacznie
benka 30.12.2016 19:04
Świetne ciasto
edytazaw89@wp 30.12.2016 18:33
Wygląda pysznie
norweska20 30.12.2016 18:21
prezentuje się kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak