Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/3 szkl
margaryna 6,5 dag
jajko 1
twaróg półtłusty 50 dag
jajko 3 szt
śmietana 30% 20 dag
budyń śmietankowy 1 op.
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: sernik

Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i wymieszać nożem, a następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy i ponakłuwać widelcem. Tuż przed wyłożeniem masy serowej ciasto posypać kakaem przez siteczko (bardzo lekko oprószyć).
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać zmielony twaróg i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek budyniowy i cukier waniliowy, całość ponownie delikatnie wymieszać. Masę serową przelać na kruche ciasto.
Sernik piec 60 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyłączyć piekarnik i sernik studzić przez 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i całkowicie wystudzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.12.2016 14:41
bardzo lubię wszystkie serniki
dodi 30.12.2016 14:37
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak