Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo makowa
Masę makową użyć z puszki ale ja wolę zrobić sama taką masę.
Mielony mak wsypujemy do miski dodajemy cukier
.Wlewamy zagotowaną wodę aby mak się zaparzył .
Do maku wlewamy rozpuszczoną margarynę dodajemy marmoladę,miód dodajemy aromat i bułkę tartą mieszamy i studzimy.
Jak mak trochę przestygnie wbijamy jajko mieszamy.
Jeżeli trzeba to można dolać jeszcze trochę wody.
Wykonanie ciasta
Masło siekamy z wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.
Na blat sypiemy mąkę odejmujemy małą kuleczkę ciasta na gwiazdki.
Ciasto wałkujemy w okrąg .Ciastem wyklejamy formę.
Ciasto nakłuwamy widelcem .
Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić.
Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut.
Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię wykładamy masę makową.
Pozostałe ciasto wałkujemy wycinamy gwiazdki i wykładamy na masę makową.
Tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Jak tarta wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i ozdobami cukrowymi.
POLECAM!!!