Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z buraka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
cukier 1 1/4 szklanki
sok z buraków 1/2 szklanki
buraki czerwone 400 gram
olej rzepakowy 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
jajko 3
czekolada gorzka 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z buraka

Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Ostudź i pokrój w kostkę. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a pozostałą czekoladę posiekaj.
W misce połącz ze sobą mąkę,sól i sodą.
Buraki zmiksuj blenderem. Do puree z buraka dodaj cukier, olej rzepakowy,sok z buraka. Dokładnie połącz.
Następnie do masy buraczanej dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Do buraczków dodaj mąkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną czekoladą. Ciasto piecz w 175 C. przez ok. 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.12.2016 20:03
świetne ciasto
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:21
czyli czas spróbować
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:21
i to bardzo,znikło nie wiadomo kiedy
Diana Rusiłowicz 18.12.2016 02:03
Smacznie :)
KuchniaMagdaLeny 16.12.2016 01:02
Bardzo lubię takie ciasta :)
anka1988 15.12.2016 20:39
ciasto z marchewką już miałam okazję jeśc, ale z burakiem jeszcze nie, ciekawe:)
Bernadeta1 15.12.2016 17:54
na pewno rewelacyjne w smaku
adelajda 15.12.2016 17:03
Ciekawe ciasto :)
Beatris 15.12.2016 15:24
Ciasto wygląda pysznie, chętnie zjadłabym kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak