Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Smażony karp w płatkach migdałowych.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp bez głowy

    1 kg
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • jaja

    2
  • płatki migdałowe

    100 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • przyprawa do ryb

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą tuszę kroimy na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypujemy solą i przyprawą do ryb.

Do miseczki wybijamy jaja, dodajemy do nich szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypujemy mąkę i migdały.

Panierujemy dzwonka – najpierw obtaczamy je w mące, potem jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.

Rozgrzewamy patelnię i każdą porcję smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Doradca Smaku
Aby rybę łatwiej oczyścić z łusek, należy skropić ją octem i odstawić na około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.12.2017 23:10
Ciekawy przepis na karpia ,wart wypróbowania.;)

bietka

01.12.2017 14:46
Pyszna rybka :)

IZABELA29

24.12.2016 20:25
Warto skosztować

Małgorzata92

21.12.2016 10:22
Cudowności :)

IZABELA29

17.12.2016 15:13
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat