Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki jeżynowo- borówkowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
masło 12 dag, rozpuszczone
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
jajko 3 sztuki

DODATKOWO

jajko do posmarowania
jeżyny
borówka amerykańska

LUKIER

mleko 3 łyżki
cukier puder ok 1 szklanka

Porada

Drożdżówki możemy wykonać z dowolnymi owocami. Im większa różnorodność owoców, tym lepiej:).

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki jeżynowo- borówkowe

Kroki postępowania

1
CIASTO:W mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy je na dwie części, by łatwiej było nam formować drożdżówki.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm -2 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na około 7 pasków.
Krok 2 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
3
Każdy pasek zlepiamy końcami formując kółko.
Krok 3 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
4
Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
Gotowe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
5
Gdy ciasto wyrośnie za pomocą literatki robimy w ósemce dwa zagłębienia.
Krok 5 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
6
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy, jeżyny, a w środek drugiego borówki.
Drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe umieszczamy na kratce i smarujemy lukrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Taką samą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.

Krok 6 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto
7
LUKIER:Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.
Krok 7 - Drożdżówki jeżynowo- borówkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.11.2016 00:38
Swojskie najlepsze.
cukiereczek 29.11.2016 20:21
takie drożdżówkę to ja chętnie zabiorę do pracy na 2 śniadanie
Wiktoria29 29.11.2016 20:16
smakowite....
Motorek 29.11.2016 19:32
uwielbiam domowe drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak