Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki jeżynowo- borówkowe
Kroki postępowania
Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm -2 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na około 7 pasków.
Gotowe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Po wyjęciu, jeszcze ciepłe umieszczamy na kratce i smarujemy lukrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Taką samą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.