Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z kokosowym nadzieniem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe pół szklanki
mąka tortowa 1 łyżka

Ciasto

mąka tortowa 50 dag
jajko 2 sztuki
cukier pół szklanki
masło 5 dag
mleko ciepłe pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka

Nadzienie

wiórki kokosowe 20 dag
mleko 1 szklanka
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepis wychodzi około 20 dużych rogalików.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z kokosowym nadzieniem.

Kroki postępowania

1
Tak pysznych rogalików jeszcze nie jadłam, są po prostu idealne, żeby się o tym przekonać trzeba je upiec. Niezwykle mięciutkie ciasto i kokosowe nadzienie to bardzo pyszne połączenie. Dodam, że podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały zapach i już nie można się doczekać kiedy już będą. Zapraszam:)

Wykonanie:
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogaliki z kokosowym nadzieniem. foto
2
Mleko zagotowujemy z cukrem. Wiórki mieszamy z mąką ziemniaczaną, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do miski i studzimy.
Krok 2 - Rogaliki z kokosowym nadzieniem. foto
3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.
Krok 3 - Rogaliki z kokosowym nadzieniem. foto
4
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Krok 4 - Rogaliki z kokosowym nadzieniem. foto
5
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Rogaliki są gotowe do podania. Smacznego.
Krok 5 - Rogaliki z kokosowym nadzieniem. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.12.2016 07:15
Dziękuję i polecam:)
KORAL 27.11.2016 13:17
Pyszne nadzienie :)
Babeczka35 26.11.2016 22:21
Dziękuję i bardzo polecam:)
gusia1000 26.11.2016 00:14
Na pewno są smaczne.
molanka 25.11.2016 20:17
na pewno wypróbuję
w mojej kuchni 25.11.2016 17:06
same pyszności
Bernadeta1 25.11.2016 16:58
pychotka takie rogaliki
dodi 25.11.2016 16:57
ale pięknie wygladaja
Janina 25.11.2016 15:33
Fajne smaki;))
Malinka 25.11.2016 11:55
Choć za kokosem nie przepadam, to chętnie bym się jednym poczęstowała :)
pestka 25.11.2016 11:45
wyglądają pysznie!
Babeczka35 25.11.2016 11:33
Są bardzo mięciutkie...i pyszne:)
Mniam 25.11.2016 11:25
Smakowicie wyglądają, widać, że mięciutkie.
RenataZ-et 25.11.2016 10:56
wyglądają super!!
gosia56 25.11.2016 10:22
na pewno pyszne;)
Krystyna32 25.11.2016 09:14
bardzo apetyczne
Ewelina1991 25.11.2016 09:04
pyszne rogaliki
Madzai 25.11.2016 08:53
Bardzo fajne :)
Futka 25.11.2016 08:40
Wspaniałe i bardzo smakowite rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak