Sposób przygotowania
Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody-odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajka dodać śmietanę, cukier, sól wyrośnięte drożdże oraz letni rozpuszczony smalec z masłem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść ponownie i uformować 3 wałki o grubości 2-3 cm i zwinąć warkocz. Uformowaną chałkę ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przed pieczenie posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kruszonką.Z mąki,cukru i jajka zagnieść kruszonkę. Piec w 160 st 30 min na złoty kolor.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
krzyniu1984
mysza666
alaaa
matii6
grazia1
misia53
Robert10
Rybciia
anemon
anemon
ben-ka
Grazyna0211
Iwusia