Chała drożdżowa

Chała drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • smalec

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 12% gęsta kwaśna

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • woda

    1 szkl
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • drożdże

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody-odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajka dodać śmietanę, cukier, sól wyrośnięte drożdże oraz letni rozpuszczony smalec z masłem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść ponownie i uformować 3 wałki o grubości 2-3 cm i zwinąć warkocz. Uformowaną chałkę ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przed pieczenie posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kruszonką.Z mąki,cukru i jajka zagnieść kruszonkę. Piec w 160 st 30 min na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

04.08.2013 22:55
ależ ona piękna

Grazyna0211

27.05.2013 13:33
też lubię z mlekiem a ta wygląda bardzo apetycznie

ben-ka

20.05.2013 09:02
lubię taką drożdżówkę,szczególnie do mleka.

anemon

20.12.2012 21:24
Bardzo pysznie wygląda Twoja chałka.

anemon

20.12.2012 21:24
Bardzo pysznie wygląda Twoja chałka.

Rybciia

12.08.2012 18:21
mniam mniam :-)

Robert10

25.03.2011 10:48
ładnie wygląda

misia53

23.03.2011 19:25
Jak łatwo ......to zabieram do wypróbowania , nigdy też takiej nie robiłam a wygląda przepysznie!

grazia1

05.03.2011 19:42
do tego masełko i mleczko pycha:)

matii6

10.12.2010 16:19
łał,ale fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat