Przepis i sposób przygotowania na: Sok z ciemnych winogron
Sok z winogron jest banalnie prosty do przygotowania. Zimą chętnie po niego sięgnięcie do domowej spiżarni, gdy zatęsknicie za świeżymi owocami. Pamiętajcie, aby ilość cukru dostosować do tego jak bardzo słodkie macie owoce. Jeśli sok wyjdzie mocny w smaku, wystarczy go już po otworzeniu butelki, rozcieńczyć z wodą.
1. Winogrona oderwać od gałązek, umyć. Przełożyć do dużego garnka.
2. Podlać odrobiną wody, wsypać cukier.
3. Gotować na małym ogniu 25-30 minut od czasu do czasu przemieszać.
4. Przez gęste sitko odlać sok, pozostałość przetrzeć, można też przecisnąć przez kilkukrotnie złożoną gazę. W razie potrzeby sok można dosłodzić.
5. Gorący sok przelać do wyparzonych butelek, zakręcić nakrętki.