Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowane drożdżówki z budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 3,2% 325 ml
masło 50 g
mąka tortowa 500 g
cukier 75 g
Kardamon mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
jajko 1 szt

Nadzienie

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
cukier

Lukier

cukier puder 1 i 1/2 szklanki
woda gorąca 2 łyżki
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane drożdżówki z budyniem

Kroki postępowania

1
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszyć drożdże do miski, zasypać cukrem (1 łyżka), wsypać mąkę (5 łyżek), zalać ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 20 minut.
Krok 1 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
2
Resztę mleka (1 szklanka) lekko podgrzać, dodać roztopione masło, resztę cukru, roztrzepane jajko. Całość wymieszać.
Krok 2 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
3
W dużej misie wymieszać wszystkie składniki: resztę mąki, sól, kardamon, rozczyn z drożdży oraz ciepłe mleko z innymi składnikami.
Krok 3 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
4
Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok 10-15 minut. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąka i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż podwoi objętość.
Krok 4 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
5
Budyń waniliowy ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 5 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
6
Z wyrośniętego ciasta uformować małe kulki. Z ciasta powinno wyjść ok. 15-16 drożdżówek. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia zachowując duże odstępy. ( na 1 blasze ułożyć 8 kulek). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (ciasto ma podwoić objętość).
Krok 6 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
7
Następnie dnem szklanki lub plastikowej miarki zrobić w każdej kulce z ciasta wgłębienie mocno dociskając do blachy. Ostygnięty budyń nakładać do wgłębienia. Drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na ok. 15 minut.
Krok 7 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto
8
Do miski wsypać cukier puder i dodać gorącą wodę. Dobrze wymieszać. Za pomocą pędzelka polukrować drożdżówkę i natychmiast obsypać kolorową posypką, aby zdążyła się przylepić. Tak samo postąpić z kolejnymi drożdżówkami.
Krok 8 - Lukrowane drożdżówki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.11.2016 16:41
pyszne domowe bułeczki
norweska20 17.11.2016 16:29
kuszące i pewnie smaczne :)
Wiktoria29 17.11.2016 16:13
bardzo kusząco wyglądają
ada.la 17.11.2016 16:03
super przepis
ania2610 17.11.2016 13:47
pysznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała :)
agnieszka214 17.11.2016 13:46
takei słodkości juz moge zjesc mniam
Ola1young 17.11.2016 13:45
poproszę o jedną ;)
adelajda 17.11.2016 13:25
Wyglądają rewelacyjnie :)
Patrycja33 17.11.2016 13:00
od dłuższego czasu mam na takie ochotę, muszę zrobić :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak