Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukinia 1/2 szt
jajko 2 szt
kapusta biała 1/2 główki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Kasza

kasza jęczmienna 1 szklanka
soczewica 0,5 szklanki
suszone pomidory 3 szt
woda 450 ml
sól

Sos pomidorowy

woda 500 ml
koncentrat pomidorowy 190 g
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej

Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem.
Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 23.11.2016 17:03
Fajny pomysł;))
Pani Domu 16.11.2016 09:40
wyglądają bardzo smacznie
Patrycja33 16.11.2016 00:12
super pomysl na golabki:-)
MAR3STA 15.11.2016 20:50
Bardzo apetyczne danie
bertpvd 15.11.2016 18:48
super przepis !
VioletoweKucharzenie 15.11.2016 17:46
Bardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak