Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karczek pieczony na kanapki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przygotowanie mięsa

karczek wieprzowy 1 kg
czosnek 8 ząbków
przyprawa do mięs prymat 3 łyżki
sól 1 łyżka

pieczenie

wódka 50 gramów
Smalec wieprzowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: karczek pieczony na kanapki

Kroki postępowania

1
Mięso umyte i wysuszone nadziewamy miejscami czosnkiem. Nacieramy solą i przyprawą do mięsa firmy prymat. Tak przygotowaną karkówkę wkłądamy do lodówki na około 4 godziny.
Krok 1 - karczek pieczony na kanapki foto
2
Na pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki aby nabrało pokojowej temperatury. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem i układamy plasterki smalcu na wierzch karkówki. Wstawiamy do piekarnika.Po 20 minutach karczek przewracamy na drugą stronę i pieczemy następne 20 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie pieczeń z karczku podlewamy wódką i zostawiamy jeszcze na 10 minut w tej samej temperaturze, żeby wyparował alkohol. Następnie mięso przewracamy na drugą stronę zmniejszamy temperaturę do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze około 40 minut przewracając mięso od czasu do czasu. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy mięso do odsapnięcia. Kroimy najlepiej następnego dnia po ostygnięciu. Gotowe
Krok 2 - karczek pieczony na kanapki foto
3
Po 20 minutach karczek przewracamy na drugą stronę i pieczemy następne 20 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie pieczeń z karczku podlewamy wódką i zostawiamy jeszcze na 10 minut w tej samej temperaturze, żeby wyparował alkohol. Następnie mięso przewracamy na drugą stronę zmniejszamy temperaturę do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy jeszcze około 40 minut przewracając mięso od czasu do czasu. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy mięso do odsapnięcia. Kroimy najlepiej następnego dnia po ostygnięciu. Gotowe
Krok 3 - karczek pieczony na kanapki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.11.2016 14:25
taki domowy najsmaczniejszy
asiatok 14.11.2016 13:50
lepsze niż kupne wędliny!
jan_mag 14.11.2016 12:55
domowy najlepszy
gosia56 14.11.2016 09:59
smaczne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak