Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy piernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
miąższ z dyni 4 szklanki
cukier 2 szklanki
miód prawdziwy 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 opakowanie
cukier wanilinowy 1 szt
olej roślinny 250 ml
orzechy włoskie 3/4 szklanki
jajko 6 szt
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy piernik

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą w dużej misce (oprócz orzechów).
Krok 1 - Dyniowy piernik foto
2
Dynię obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce do jarzyn.
Krok 2 - Dyniowy piernik foto
3
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z miodem.
Krok 3 - Dyniowy piernik foto
4
Ubite żółtka, olej i dynię wymieszać z suchymi składnikami. Dodać orzechy.
Krok 4 - Dyniowy piernik foto
5
Na koniec ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek. Dużą formę 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec około 75 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
Krok 5 - Dyniowy piernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.01.2017 19:42
ciekawy pomysł
Ela15 19.11.2016 10:46
świetny przepis
w mojej kuchni 10.11.2016 19:30
dobre smaki w cieście
IZABELA29 10.11.2016 16:07
Ciasta z dynią swietne
kd045 10.11.2016 14:04
super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak