Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1,5 szklanki
  • masło roślinne

    12,5 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • śliwki

    10-15 sztuk
  • jaja

    4 sztuki
  • mąka- na kruszonkę

    2 łyżki
  • masło roślinne- na kruszonkę

    1 łyżka
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przykryć ściereczką i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. 3 żółtka i jedno całe jajko utrzeć na puch( można zmiksować) z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk należy dodać do niego rozpuszczone masło i wyrabiać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na blaszce wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki podzielić na pół i wyjąć z nich pestki. Gdy ciasto wyrośnie ułożyć na nim śliwki. Z cukru pudru, mąki i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

26.08.2013 15:42
uwielbiam ciasta drożdżowe

IKrakowianka

20.12.2012 21:43
pycha

IKrakowianka

20.12.2012 21:43
pycha

krokodyl

07.02.2012 08:03
extra

Koper

09.12.2011 10:45
drożdżówka pierwsza klasa

ben-ka

09.11.2011 12:33
smaczne a do kawki......marzenie.

Karolcia12

09.09.2010 20:40
super przepis, spróbowałam i pycha

pipi765

09.09.2010 11:15
super

pauluna

09.09.2010 11:14
robie podobne pyszne jest

marzencia2007

07.09.2010 16:52
ja tez lubie drozdzowki! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat