Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
olej roślinny 100 ml
tymianek 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
papryka czerwona 1,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka

Mięso kroimy na kawałki. W misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej z czosnkiem. Gotowy olej można zastąpić przygotowanym w domu. Do tej samej ilości oleju lub oliwy dodajemy około 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę.

Do oleju dodajemy tymianek, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną, pieprz młotkowany i sól. Całość mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, dokładnie je obtaczając. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Tak przygotowane mięso nadaje się już do grillowania. Grillowana karkówka świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.11.2016 14:24
pyszna karkóweczka :-)
Docherro 07.11.2016 07:29
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak