Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z kropelkami czekolady
Kolejno dodajemy powoli zmieszaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy krople czekoladowe, mieszamy je z resztą składników łyżką.
Naszą masę najlepiej włożyć teraz na 10-15 minut do lodówki w celu schłodzenia, będzie bardziej zwarta.
Szykujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy łyżką lub tak jak ja tworzymy w dłoniach (trzeba to robić szybko) kuliki wielkości orzecha (wolę mniejsze ciasteczka) i układamy je na blaszce w dość sporych odstępach – ciasteczka podczas pieczenia „rozpływają się” na boki (taki ich urok). Resztę ciasta wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 8-10 minut w zależności od piekarnika (brzegi ciastek muszą się zarumienić). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, ściągamy je dopiero gdy ostygną. Na zewnątrz powinny być chrupiące, w środku miękkie, lekko ciągnące.