Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg łososiowy 4 filety
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól
oliwa
sok z cytryny
tymianek ok 3 gałązek

SAŁATKA PĘCZAK

kasza pęczak 1 szkl
burak ćwikłowy 1 szt
twaróg wędzony 50 g
słonecznik ziarna 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka

DRESSING

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

Kroki postępowania

2
Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić z ości i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia.
Odstawić na około godzinę.
Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę.
Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy.
Krok 1 - Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem foto
4
Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową.
Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie.
Krok 2 - Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem foto
5
Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg.
Krok 3 - Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem foto
6
Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą.
Smacznego :)
Krok 4 - Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 31.10.2016 18:33
Apetyczny obiadek :)
Stenka 31.10.2016 15:35
smaczne i ładne danie
olkaaa 31.10.2016 11:06
brzmi kusząco
mysza75 31.10.2016 09:31
bardzo fajnie kasza zrobiona
Patrycja33 31.10.2016 09:15
kasza wyglada pieknie, super przepis
pestka 31.10.2016 06:53
wygląda smacznie i pięknie
jagoda5913 31.10.2016 00:16
pyszny obiad
norweska20 30.10.2016 23:29
wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak