Polędwiczki w sosie grzybowym z warzywami na parze z dodatkiem pieczonych ziemniaków

Polędwiczki w sosie grzybowym z warzywami na parze z dodatkiem pieczonych ziemniaków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    4 150g
  • grzyby leśne

    300g
  • śmietana 18-procentowa

    1 500ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczki zależy oczyścić z błon następnie przygotować marynatę (składniki marynaty pieprz czarny mielony, sól, czosnek, tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek przyprawa do grilla prymat)mieszamy wszystkie składniki marynaty czosnek musi być rozgnieciony następnie zalewamy marynatą mięso i odstawiamy do lodówki na 24godz
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3min z każdej strony przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180c na 30-40 min
W tym czasie przygotowujemy sos grzyb obgotowujemy we wrzątku przez jakieś 15min odcedzamy następnie w rondlu roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebule podsmażamy aż się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby w kostkę doprawiamy solą i pieprzem podsmażamy przez 10min dodajemy śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę gotujemy na małym ogniu do chwili aż śmietana zgęstnieje doprawiamy do smaku.Warzywa do dania wedle upodobań. Ziemniaki gotujemy w mundurkach gdy ostygną kroimy w ćwiartki przyprawiamy przyprawą do ziemniaków
układamy na blachę z dodatkiem masła zapiekamy przez 10min w temp. 190-200c

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

31.08.2011 00:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat