Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa z pieczonej papryki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 12 szt
papryczka chili 1 szt
czosnek 6 ząbków
ocet winny 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Pasta pasuje jako dodatek do kanapek lub jako składnik sosów do makaronów lub zapiekanek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa z pieczonej papryki

Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką do góry. Czosnek obieramy i całe ząbki /najlepiej jak największe/ układamy obok papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka na papryce ściemniej. Naczynie z papryką wyjmujemy z piekarnika, szczelnie zakrywamy folią i odstawiamy na godzinkę. Gdy papryka wystygnie zdejmujemy skórkę. Do garnka wlewamy olej /najlepiej rzepakowy lub oliwę z oliwek/, przekładamy paprykę i upieczone ząbki czosnku/ czosnek powinien zmięknąć ale nie powinien być czarny-spalony/. Dodajemy również ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili /najlepiej dodawać porcjami by sos nie wyszedł zbyt pikantny/. Miksujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.05.2017 10:33
jest bardzo dobra
Patrycja33 23.10.2016 19:32
Pyszna pasta☺
jagoda5913 23.10.2016 11:01
musze taką zrobić
Wacław 23.10.2016 09:54
przepyszna,moje ulubione smaki :-)
Edith85 23.10.2016 08:40
Uwielbiam takie wynalazki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak