Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 8 porcji
pieczarki 150 g
mleko 250 ml
mąka pszenna 20 g
masło 3 g
ser żółty 80 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Schab rozbić. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewany olej i smażymy schab na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Na tej samej patelni dusimy pieczarki pokrojone w plastry
Krok 1 - Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami foto
2
Do garnka dajemy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę i stale mieszamy by nie powstały gródki. Podsmażamy by mąka nie była surowa.
Krok 2 - Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami foto
3
W innym garnku zagotowujemy mleko i dodajemy do zasmażki. Stale mieszamy aż sos zgęstnieje. Wsypujemy starty na drobnych oczka ser. Nadal mieszamy aż ser się roztopi. Dodajemy sok z mięsa jaki zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3 - Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami foto
4
Upieczone mięso wyciągamy dajemy pieczarki i sos. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 2-4 minuty. Zapiekamy.
Krok 4 - Schab zapiekany pod beszmelem z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.03.2017 11:18
na pewno smaczne danie
Renata9 16.10.2016 17:54
Bardzo dobry obiadek :-) Popraw sobie tylko w tytule literówkę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak