Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem mieszany truskawka i rabarbar

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
rabarbar 1 kg
cytryna 1 sztuka
mięta 1/2 pęczka
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem mieszany truskawka i rabarbar

Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zasypać połową cukru, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godzinki do momentu puszczenia soku.
Kiedy truskawki zaczną puszczać sok garnek postawić na gazie i delikatnie podgrzewać w trakcie podgrzewania puszczą dodatkowo sok, następnie odlać cały płyn, a garnek z truskawkami ponownie postawić na palniku, dodać pokrojony rabarbar i rozgotować dokładnie owoce na małym palniku często mieszając, następnie całość zmiksować i dodać 1/4 łyżeczki soli oraz sok wyciśnięty z cytryny i pozostały cukier, wymieszać i na małym palniku mieszając smażyć do zgęstnienia pod koniec dodać posiekaną miętę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 15.10.2016 00:25
to musi być pyszne
Renataj 14.10.2016 20:37
Pyszny smak: orzeźwiający rabarbar i słodka truskawka:)
halina17 14.10.2016 20:02
Dobry dżem.
Motorek 14.10.2016 16:59
uwielbiam swojskie dżemy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak