Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól - szczypta
kakao 3 łyżki
woda 1,5 szklanki
aronia 1/2 szklanki/dżem
olej rzepakowy 1/2 szklanki
ocet jabłkowy 1/4 szklanki

KREM

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 450 ml
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 15 dag
żółtko jajek 2 sztuki

DODATKI

gruszki 6 sztuk/ w opisie
kolorowa posypka - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami...

Kroki postępowania

1
do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się nie przykleja i łatwo można je z formy wyjąć, użyłam formę silikonową 25x25 cm, do formy wsypać mąkę
Krok 1 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
2
wsypać kakao, proszek i sodę, cukier i łyżką w formie wymieszać
Krok 2 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
3
dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą
Krok 3 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
4
do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać
Krok 4 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
5
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka
Krok 5 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
6
przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę silikonową, zostawić do wystygnięcia
Krok 6 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto
7
BUDYŃ: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać budyń i wlać do mleka mieszając do zagęszczenia budyniu, dobrze budyń wystudzićm wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem - GRUSZKI:

grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić

ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając w krem, posypać posypką kolorową, schować do lodówki - ciasto jest pyszne i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść............SMACZNEGO!!!
Krok 7 - czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 15.10.2016 11:36
ciekawe ciacho :-)
Ela15 14.10.2016 19:17
super ciacho
Grazyna0211 14.10.2016 12:18
świetne ciasto
Justi2401 14.10.2016 10:01
Wygląda bardzo kusząco :)
Aleksandra/Olcia 14.10.2016 09:44
zjadłabym kawałeczek
pestka 14.10.2016 07:47
bardzo smaczny deser
agnieszka214 14.10.2016 07:30
Bardzo pysznie musi smakować mam właśnie dżem i muszę takie ciacho zrobić dzisiaj
Mniam 14.10.2016 00:15
Mmm... przekonałaś mnie do tego ciasta :) poproszę chociaż kawałeczek :)
Iwusia 13.10.2016 23:42
smaczne musi być
MAR3STA 13.10.2016 23:09
Apetyczne ciasto
Wiktoria29 13.10.2016 21:51
wygląda smacznie
Bernadeta1 13.10.2016 21:49
Ale to ciasto pysznie się prezentuje
Renata9 13.10.2016 21:41
Smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak