Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmel solony Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 200 g drobny
masło 85 g zimne
śmietana 30% 120 ml
sól do smkau

Porada

Idealny do różnych deserów Pomysł zaczerpnięty z bloga Ostra na slodko

Przepis i sposób przygotowania na: Karmel solony Zewy

Przygotować garnek z grubym dnem, drewnianą łyżkę i składniki.
Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 17.10.2016 08:44
Ja długo się przymierzałam ale w końcu mam. Pyszny jest :)
MałaMi89 14.10.2016 01:04
Muszę i ja kiedyś spróbować zrobić :)
Konczi 13.10.2016 18:58
skusiłabym się na taki domowy karmel do deserów
benka 13.10.2016 17:13
Świetny pomysł
Wafelek2601 13.10.2016 14:17
Mniam, pyszny
norweska20 13.10.2016 13:22
karmel - pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak