Pyszna babka piaskowa

Pyszna babka piaskowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • masło roślinne

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    4 sztuki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • aromat pomarańczowy

    klika kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło roślinne należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masą. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie aromat pomarańczowy. Gdy masa będzie pulchna należy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec, gdy masa będzie już jednolita należy dodać otartą skórkę z pomarańczy i ubitą na sztywno pianę z białek, masę na ciasto delikatnie wymieszać. Przełożyć ją do wyłożonej pergaminem blaszki i piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową i przestudzoną babkę można polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

21.10.2012 17:55
faktycznie pyszna!

Katarzyna/kate1980

17.03.2012 21:15
na pewno pyszna

BozenA

02.12.2010 16:43
mmm

BozenA

02.12.2010 16:43
mmm

christopher1

27.08.2010 13:45
Wyśmienita

Iwusia

26.08.2010 00:40
Naprawdę pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat