Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada wiśniowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 4 kg
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada wiśniowa

Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do dużego garnka i zasypujemy je cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 godziny. Owoce od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ich do dna garnka. Po tym czasie odstawiamy zawartość na całą noc do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia.

KROK 2. Kolejnego dnia ponownie smażymy owoce na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny (najlepiej do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości).

KROK 3. Gorącą marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 30.09.2016 21:18
Wiśniowa- pyszna.
olkaaa 30.09.2016 18:20
bardzo lubię
RenataZ-et 30.09.2016 17:51
bardzo smaczna!
Pobitegarybarbary 30.09.2016 14:43
Uwielbiam wiśnie pod każdą niemal postacią. Fajnie jak można się nimi cieszyć także w okresie zimy. Twój przepis na to pozwala.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak