Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolorowa sałatka z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 3 kg
sól 5 łyżek
cebula 0,5 kg
marchew 0,5 kg
papryka czerwona 1 kg
ocet 10 % 1 szkl
cukier 1 szkl
Ziele angielskie całe Prymat 5
nasiona gorczycy Prymat 3 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
olej

Porada

Można dodać odrobinę kurkumy

Przepis i sposób przygotowania na: kolorowa sałatka z cukinii

Cukinie wyszorować, nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na długie płaty. Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić na 2-3 godziny.
Cukinie i cebulę odcisnąć, wymieszać, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy i gorącym płynem zalać sałatkę; odstawić na 3 godziny.
Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 20-30 minut w garnku wyłożonym ściereczką, wlewając tyle wody, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.09.2016 19:46
też robię taką sałatkę i jest pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak