Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti "Zakochany Kundel"
Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami.
Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz.
Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem, posypać startym serem i ozdobić listkami świeżej bazylii.