Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1/3 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 łyżeczka
Gril klasyczny Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka duża
boczek wędzony 20 dag
olej do smażenia 100 ml
ser żółty 20 dag
Musztarda delikatesowa Prymat 5 łyżek

Porada

Jeżeli kotlety są bardzo grube można przed podaniem włożyć je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przepis i sposób przygotowania na: Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem

Kroki postępowania

1
Schab delikatnie rozbić na cienkie płaty.
Krok 1 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
2
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Mieszanką posypywać każdego kotleta lekko wklepując. Pozostawić minimum na 15 minut.
Krok 2 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
3
Na łyżce oleju podsmażyć pokrojony boczek i cebulę (tylko do delikatnego zrumienienia).
Krok 3 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
4
Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
Krok 4 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
5
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
Krok 5 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
6
Każdego kotleta posmarować łyżką musztardy. Na środku każdego ułożyć boczek z cebulą i troszkę żółtego sera. Zawinąć kotlety.
Krok 6 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
7
Zawinąć kotlety. Każdego kotleta dobrze obtoczyć w mące, co zapobiega wypływaniu sera w czasie smażenia.
Krok 7 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
8
Jajka roztrzepać. Panierować sztygary w jajkach i bułce tartej.
Krok 8 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto
9
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Krok 9 - Sztygar czyli zawijaniec schabowy z musztardą i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

UrszulaS 30.09.2016 21:53
Muszę zrobić bo jeszcze nigdy jakoś nie miałam okazji ;)
halina17 25.09.2016 21:33
Dobre mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak