Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowo-jogurtowa
Jogurt umieszczamy na ścierce i sitku i zostawiamy do odcedzenia na całą noc. Rozpuszczamy pół galaretki truskawkowej w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem na małych obrotach miksera i stopniowo dodajemy przestudzoną galaretkę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka wstawiamy ją na chwilkę do lodówki, aby stężała.
2.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrami na "biało". Białka odstawiamy do lodówki Suche składniki mieszamy w osobnej misce i dodajemy po jednej łyżce do żółtek na przemian z wodą i olejem nadal miksując. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, po czym delikatnie łączymy ją z resztą ciasta. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st bez termoobiegu przez 15-18 min. Z ciepłego jeszcze ciasta ściągamy papier i zawijamy je w bawełnianą ściereczkę w rulon, zostawiamy do ostygnięcia.
3.
Kiedy ciasto jest całkowicie zimne smarujemy je przygotowaną wcześniej masą, zwijamy ciasno w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
4.
Czekoladę z olejem i mlekiem rozpuszczamy na parze i polewamy nią naszą roladę. Ciasto jest gotowe do spożycia gdy polewa stężeje. Smacznego!