Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe drożdżowe ślimaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 42 dag
cukier 4 łyżki
masło 7,5 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże 4,5 dag
jajko 1 sztuka

Masa serowo-budyniowa

budyń waniliowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 2 szklanki
masło 5 dag
ser biały 300 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
cukier 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe drożdżowe ślimaki

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy, wlewamy do tego mleko, mieszamy i odstawiamy do momentu kiedy stanie się letnie. Następnie dodajemy drożdże i rozpuszczamy.
Krok 1 - Serowe drożdżowe ślimaki foto
2
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrem, wbijamy jajko. Następnie wlewamy rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Serowe drożdżowe ślimaki foto
3
Na mleku ugotować z cukrem i cukrem waniliowym gęsty budyń.
Krok 3 - Serowe drożdżowe ślimaki foto
4
Zdjąć z ognia dodać masło, zmielony biały ser i skórkę pomarańczową.
Krok 4 - Serowe drożdżowe ślimaki foto
5
Ciasto rozwałkować na stolnicy, posmarować grubo masą serową, zwinąć jak na roladę. Ciąć na kawałki grubości około 2 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut.
Krok 5 - Serowe drożdżowe ślimaki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.10.2016 13:00
napewno smaczne
KORAL 25.09.2016 10:06
Fajne nadziene, lubię drożdżowe bułeczki :)
marenka 22.09.2016 15:12
Hmm chętnie zjadłabym jednego ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak