Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowo-borówkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na tortownicę 24 cm

jaja 3 szt
mąka pszenna 4 łyżki
budyń waniliowy 1 szt
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Na masę

jogurt naturalny 400 g
serek mascarpone 125 g
galaretka malinowa 1 i 1/2 op
cukier 2 łyżki
borówka amerykańska 250 g
maliny świeże 350g

Do nasączenia

woda 1/2 szklanki
syrop malinowy 2 łyżki

Porada

Aby obniżyć kaloryczność ciasta można zamiast serka masarpone dodać chudy twarożek śmietankowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo-borówkowe

1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrami, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie delikatnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Nie miksować tylko delikatnie wymieszać szpatułką. Dno blaszki wyłożyć papierem, piec w 180 st., przez ok.25 - 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
2.
Jogurt odsączać przez ok 1 godz na czystej ścierce,. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. serek zmiksować z cukrem i odsączonym jogurtem, następnie dodać połowę zimnej galaretki i znów zmiksować, gdy wrzucimy do masy borówki już tylko delikatnie ją mieszamy.
3.
Biszkopt nasączamy wodą z syropem, a następnie wylewamy na niego rzadką jeszcze masę, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie na masie układamy maliny i zalewamy resztą galaretki. Ciasto odstawiamy na ok 2 h do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 15.09.2016 11:15
apetyczne !
Franciszek 15.09.2016 10:40
dobre do kawy
patryska76 15.09.2016 09:34
Uwielbiam połączenie malin i borówek ;-)
Anna169Hosz 15.09.2016 09:13
Pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak