Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    250 g
  • cukier

    60 g
  • skórka z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • masło

    120 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    2 szt

Farsz

  • śliwki

    1 kg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem.

Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.

Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

04.09.2016 11:39
Piękne zdjęcie !

Lis

04.09.2016 10:34
Cudownie smakowita:)

justynkag

04.09.2016 10:32
Niesamowita tarta

bertpvd

04.09.2016 10:30
wygląda przepięknie i pewnie tak smakuje :)

AZgotuj

04.09.2016 10:27
wkrótce na moim stole :)

olkaaa

04.09.2016 09:47
kusząca propozycja

Edith85

04.09.2016 09:23
Pięknie się prezentuje

Stenka

04.09.2016 09:09
pięknie wygląda

noninka77

04.09.2016 08:38
Dziś będzie u Nas na deser :)

norweska20

03.09.2016 23:45
apetyczna ta tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat