Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa

masło 60 g.
jajko 1 szt.
mleko 1/2 szklanki
amoniak 1 łyżeczki
mąka pszenna typ 500 250 g
cukier 1/2 szklanki

Lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny kilka kropel
woda kilka łyżeczek

Porada

Zamiast amoniaku można dodać proszek do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykany

Masło roztopić i ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać mleko i amoniak. Mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać mąkę, cukier oraz dolać płynne masło. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na blachę nakładać po ok. 2 łyżki na 1 amerykana w odstępach (jeszcze urosną). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 st.C.. Piec ok. 15-20 minut, aż do zarumienienia brzegów. Następnie amerykany wyłożyć na ruszt, by odparowały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Prts drive 21.09.2016 15:13
lubię ale to nie jest przepis nisko kaloryczny!
dodi 05.09.2016 15:13
mniam, mniam
Bernadeta1 05.09.2016 13:46
smaczne słodkości
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:35
na śniadanie lub deser,super
mirosława4 05.09.2016 11:27
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak