Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek do barszczyku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 gram
jajko 2 sztuki
majonez 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

mięso 350 gram różne gatunki
ziemniaki 400 gram
por 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
zioła

Porada

Świetny dodatek do barszczyku, ale można podać z ketchupem, na ciepło i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek do barszczyku

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść.
Krok 1 - Placek do barszczyku foto
2
Mięso ( z rosołu, inne drobiowe, szynka wędzona) i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora w półpierścienie.
Krok 2 - Placek do barszczyku foto
3
Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy.
Krok 3 - Placek do barszczyku foto
4
Składniki nadzienia połączyć. Jajko wybić do miseczki i wymieszać z przyprawami. Wlać do reszty i wymieszać.
Krok 4 - Placek do barszczyku foto
5
Nadzienie wyłożyć na ciasto.
Krok 5 - Placek do barszczyku foto
6
Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nadzienie. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec godzinę w temp 180 stopni.
Krok 6 - Placek do barszczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.08.2016 23:18
kiedyś miałam okazję jeść, lecz sama nie robiłam
MałaMi89 31.08.2016 23:09
Piekłam kiedyś, ale w innej wersji i był super! Goście byli zachwyceni. Myślę, że tą wersją też by byli :)
Łukasz15 31.08.2016 22:55
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak