Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z porzeczkami i bezą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
cukier puder 100 gram
żółtko jajek 2 sztuka
sól 1 szczypta
woda 1 łyżka

Budyń

budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier 1 1/2 łyżka
mleko 400 mililitr

Owoce

porzeczki czerwone 450 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżka

Beza

białko 2 łyżka
cukier 110 gram
mąka ziemniaczana 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porzeczkami i bezą

Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut.
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka.
Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce.
Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.04.2017 05:48
wspaniale wygląda i na pewno jest pyszna
paula191919 26.03.2017 11:40
Pięknie to wygląda!
Kardamonovy 05.02.2017 16:55
O kurczak blady. Ja za deserami średnio, ale zestawienie czegokolwiek z czerwoną porzeczką wzmaga u mnie ślinotok :).
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:14
Pyszności :)
ben-ka 29.11.2016 12:35
Bardzo apetyczna !
fotoviderek 06.11.2016 12:54
Tarta - marzenie :)
Futka 30.09.2016 12:00
Bajeczna tarta! :D
Róża1 14.09.2016 09:24
Cudowne zdjęcie !!! Ciasto wygląda bajecznie :-)
Jagódka77 09.09.2016 13:43
wygląda bardzo apetycznie
Patrycja33 07.09.2016 13:34
wyglada rewelacyjnie!
Klausia 07.09.2016 11:36
wygląda wspaniale
Diana Rusiłowicz 06.09.2016 01:05
C-U-D-O! Pięknie...
Marta Ryżek-Kalkowska 01.09.2016 23:13
uwielbiam takie wypieki
kasia.s 01.09.2016 12:35
Ale smakowicie wygląda :)
AniaHania 31.08.2016 21:37
Ale cudnie się prezentuje
halina17 31.08.2016 20:07
Smacznie wygląda.
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:55
piękne zdjęcia, tarta wygląda obłędnie !
Wiesława1 31.08.2016 16:19
Pięknie wygląda
RenataZ-et 31.08.2016 15:08
perfekcyjna fotka !
jagoda5913 31.08.2016 13:46
pięknie wygląda
Aleksandra/Olcia 31.08.2016 13:31
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak